De zomer is begonnen - en dus ook het zomerlezen. Haal inspiratie bij De Toren!

De vloek van de nootmuskaat


Nederlands | 24-02-2023 | 352 pagina's

9789045048123

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 29,99


 Beschikbaarheid

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 30 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 35,00
Korte beschrijving/Annotatie

In 2024 is de Erasmusprijs toegekend aan Amitav Ghosh!

De winning van nootmuskaat als parabel voor de huidige milieucrisis, onthult hoe de uitputting van de aarde begon in de tijd van de VOC.

Tekst achterflap

Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh’ boek herleidt onze hedendaagse planetaire crisis terug tot de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan.

In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. Hij laat zien dat de huidige mondiale problemen het resultaat zijn van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen geeft dit boek scherpe kritiek op een ideologie die in het Westen nog steeds dominant is.

Recensie/Quote

'Intrigerend en ontnuchterend.'

Biografie

Amitav Ghosh (1956) is een Indiase schrijver van zowel fictie als non-fictie, in Nederland vooral bekend van zijn Ibis-trilogie. Hij ontving diverse prijzen over de hele wereld en zijn werk verscheen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times.

Details

EAN :9789045048123
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Vertaler : Menno Grootveld
Publicatie datum :  24-02-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal/Talen : Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :135 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :434 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :352