De leukste boekhandel met uitzicht

De vloek van de nootmuskaat


Nederlands | 24-02-2023 | 352 pagina's

9789045048123

Paperback / softback


   

  Lees de eerste pagina's

€ 29,99

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Beschikbaarheid

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 30 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 25,00
Korte beschrijving/Annotatie

De nootmuskaat als een parabel voor onze milieucrisis en onthult hoe de uitputting van de aarde begon in de tijd van de VOC. Met speciaal voorwoord voor Nederlandse editie

Tekst achterflap

Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh’ boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.

Recensie/Quote

'Een mooi geschreven pleidooi voor een andere blik op en houding tegenover de wereld.'

Biografie

Amitav Ghosh (1956) is een Indiase schrijver van zowel fictie als non-fictie, in Nederland vooral bekend van zijn Ibis-trilogie. Hij ontving diverse prijzen over de hele wereld en zijn werk verscheen in The New Yorker, The New Republic en The New York Times.

Details

EAN :9789045048123
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Vertaler : Menno Grootveld
Publicatie datum :  24-02-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :135 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :434 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :352